Som mammas kroppkakor, men bara nästan….

Jag har alltid varit bortskämd med att mamma lagat kroppkakor åt oss. Men jag tänkte att nån gång måste jag testa själv så att jag vet att jag kan. I kylskåpet fanns det kokt pressad potatis som bara väntade på att bli använd. Alltså uppdrag kroppkakor….

 

Jag började med att fråga mamma hur hon gör och följde förstås hennes instruktioner, jag fick inga exakta mått utan det var verkligen ett recept från höften. Jag kan väl säga att det inte gick riktigt lika bra som när jag gjorde klimp första gången….men skam den som ger sig. Jag får väl försöka fler gånger, det är ju av misstagen man lär sig. Kanske ett ägg till och lite mer mjöl….jag får väl fråga igen, helt enkelt…

 

Så här gjorde jag:

Kroppkakor á la mamma

kokt pressad potatis,  1-2 ägg beroende på hur mycket potatis det är (jag tog 1), salt, krossad kryddpeppar och vetemjöl tills det går att rulla bollar utan att det fastnar i händerna.

De ser ju fina ut i väntan på att kokas i alla fall….

De fick koka i lättsaltat vatten till dess att de flöt upp och sen en stund till, kanske 5-10 minuter….

Serverade med lingonsylt, smör och bacon smakade de som mammas, men var alldeles för lösa för att påminna om hennes….

 

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Detta inlägg har 9 kommentarer

 1. Anita Norberg

  Hej Katarina!
  Det låter jättegott med egengjorda kroppkakor. Skulle vilja pröva men köper dom istället. Nu har jag fått tips på hur jag kan göra dom så jag ska nog ge mej i kast med lite kroppisar.
  Ha de gott 🙂

  1. Katarinas spis

   Ja de var goda, fick veta av mamma att det nog var för lite mjöl som var felet….så jag ska allt testa igen. Jag hade ungefär 7 dl pressad potatis och 1 1/2 dl mjöl….Hon sa också att om mjölmängden är den rätta så är de klara när de flyter upp. Men du får dela en och kolla…Lycka till! 🙂

Lämna ett svar