Kola med ingefära, apelsin och lime

Godis, godis i långa banor. Igår testade jag ett nytt recept på kola med färsk ingefära och citruzest i. Det blev goda kolor med tydlig smak av både ingefäran och citrusfrukterna.

Kola med ingefära, apelsin och lime

2 dl grädde

2 dl socker

2 dl ljus sirap

1 msk kakao

ca 3 cm finriven ingefära

Skalet av 1 apelsin

Skalet av 1 lime

1 msk smör

1.Blanda grädde, socker, kakao och ljus sirap i en kastrull, koka upp och låt koka tills smeten går att forma till en kula när man häller en klick smet i kallt vatten. Ta från plattan och blanda i smöret.

2. Riv en bit ingefära fint och hacka zest från citrusfrukterna fint och blanda i.

3. Antingen gör man som jag gjorde och skedar upp kolasmeten i knäckformar (väldigt smidigt), stora eller små, eller så häller man smeten i en avlång brödform klädd med smort bakplåtspapper och låter den svalna. Skär sen i bitar med vass kniv och slå in i smörgåspapper. Blir 30–40 bitar, förvaras svalt.

Knäck till vänster och ingefärskola till höger!

Innan jag gjorde kolan hade jag kokat en omgång knäck också. Med 2 dl grädde, 2 dl socker och 2 dl sirap. I  med en smörklick när knäcken kan formas till en kula, skeda sen upp i formar.

Här är det knäcken som kokas.

 

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar