Tant Harriets pepparkakor som har blivit våra

  • Inläggskategori:Bakning
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer
Här pågår pepparkaksbak!

I fredags gjorde jag en pepparkaksdeg som har vilat till idag. Receptet kommer från ”Vår kokbok” och är det klassiska ”tant Harriets pepparkakor”. Fast jag använder malen kardemumma istället för stötta kardemummakärnor och de sista åren har jag smält smöret i stället för att röra ner det mjukt. Det har visat sig att det går lika bra, degen är lättare att blanda men man måste komma ihåg att den upplevs som väldigt lös på grund av det smälta smöret. Efter att ha vilat över natten eller helst ett dygn är den i alla fall precis så där lagom kavlingsbar som en pepparkaksdeg ska vara. Skulle den ändå upplevas för lös när det är dags att baka ut den är det enkelt att kavla in lite extra vetemjöl.

Här är degen när den var nygjord i fredags, redo att läggas åt sidan för att vila.
Här skapas det egna figurer.

Det blir goda ätpepparkakor av degen som går att kavla riktigt tunt om man vill….våra brukar bli lite halvknubbiga. Att göra prydnader eller pepparkakshus av den här degen rekommenderas inte.

 

Några nya mått testas.

Pepparkakor á la Tant Harriet och Katarina

150 g smör

2 1/2 dl strösocker

1/2 dl ljus sirap

1/2 msk ingefära

1 msk kanel

1/2 msk kryddnejlikor

1 tsk kardemumma

1/2 msk bikarbonat

1 dl vatten

ca 7-8 dl vetemjöl ( jag använde nog ca 7 1/2 dl, plus lite mer vid utbakningen)

1. Smält smöret och blanda i kryddorna.

2. Blanda smörblandningen med sirap och socker.

3. Blanda bikarbonat med vattnet och rör i det också.

4. Arbeta in mjölet, 7 dl. Degen blir ganska lös eftersom jag använder smält smör.

5. Lägg den i plastfolie och låt den vila över natten, helst ett dygn på något svalt ställe. (vår deg fick vila 1 1/2 dygn)

6. När pepparkakorna kavlats ut och blivit stjärnor, gubbar, älgar och alla möjliga former gräddas de ca. 5 minuter, 225º.

Första plåten är snart färdiggräddad.

 

 

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar