Till gårdagens lax hämtade jag inspiration från Annica Långvall och hennes recept på apelsin- och ingefärslax. Det blev väl inte exakt som hennes recept men inte långt ifrån.
Till laxen gjorde jag en kall sås som passade till. Serverad med bulgursalladen och stekt sparris.
Lax med koriander, apelsin och ingefära
1200 g lax
salt, svartpeppar
5 cm finriven ingefära
saften från 1 apelsin, det blev 1 dl
zest från 1 apelsin ( tvätta den noga)
1 tsk sambal oelek
1 msk honung
koriander
kokos
1. Jag la laxsidan i en smord långpanna och saltade och pepprade den.
2. Blandade övriga ingredienser förutom kokos och koriander i en skål och fördelade jämt över laxen.
3. Strödde sen över kokos och koriander och stekte i ugnen, 175 º, till dess att laxen hade en innertemperatur på 60 º.
Kall apelsin- och ingefärssås
ca 2 1/2 dl creme fraiche
2 cm riven ingefära
1 msk honung
zest från 1 apelsin
hackad koriander
det apelsinkött som blev kvar i pressen (sen jag pressade apelsinen till fisken)
1/2 tsk sambal oelek
salt, svartpeppar
Jag blandade alla ingredienser till såsen och smakade av med salt och peppar.