Vad kunde passa bättre denna regniga, gråa morgon än att baka frukostbröd att njuta av. För mig är det verkligen att vara ledig, att baka är nämligen ingenting jag gör när jag har det stressigt och fullt upp. Nu hann det ju nästan bli lunchtid innan det blev klart (dagen började inte så tidigt) och vi kunde njuta av brödet, men då smakade det desto godare!
Goda morgonfrallor
3 dl grahamsmjöl
5 dl dinkelmjöl
5-7 dl vetemjöl ( börja med den mindre mängden, blir degen för lös är det bättre att arbeta in mer på bakbordet).
50 g jäst
5 dl vatten
1/2 dl rapsolja
1-1 1/2 msk flytande honung
1 fint riven morot
3 rejäla nypor flingsalt
1 dl torkade tranbär
ostskivor av valfri typ, jag använde prästost idag.
1. Värm degvätskan ( vatten, olja) fingervarm och blanda med jästen.
2. Blanda i honung, salt.
3. Tillsätt mjölet. Börja med den mindre mängd och tillsätt mer om det behövs.
4. Låt degen gå i en hushållsassistent om du har, cirka 5-10 minuter.
5. Arbeta in den fint rivna moroten och tranbär.
6. Jäs degen i degbunken under bakduk 30 minuter och ta sen upp den på mjölat bakbord.
7. Arbeta degen lätt och dela i mindre bitar, det blev 10 småbröd och 2 större bröd av min deg.
8. Jäs bröden under bakduk ytterligare 30 minuter, lägg på en ostskiva på varje bröd innan det gräddas.
9. Grädda 10-15 minuter i 200-225 º ( jag använde varmluft så jag valde den lägre temperaturen).