Dinkelbröd med aprikoser och tranbär

  • Inläggskategori:Bakning
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer

På affären har vi köpt bröd med aprikoser och tranbär i så jag tänkte testa att baka eget. Det blev lite sötare än det man köper på affären så nästa gång  minskar jag mängden torkad frukt i degen. Men gott blev det ändå. Med stark ost på på blev smakbrytningen supergod. Jag använde mitt grundrecept på dinkelfrallor som jag delat med mig av förut. 

 

Dinkelfrallor med aprikoser och tranbär.

Dinkelfrallor 

1 pkt jäst

5 dl vatten

1/2 dl rapsolja

1 1/2 msk flingsalt

2 msk honung

3 dl rågsikt

6 dl dinkelmjöl

5-7 dl vetemjöl ( på ett ungefär, ta mer om degen känns lös men det är bättre att arbeta in mer mjöl på bakbordet)

hackade aprikoser

tranbär

 

1. Värm degvätskan ( vatten, olja)  fingervarm och blanda med jästen.

2. Blanda i honung, salt.

3. Tillsätt mjölet. Börja med den mindre mängd och tillsätt mer om det behövs.

4. Låt degen gå i en hushållsassistent om du har, cirka 5-10 minuter.

5. Arbeta in aprikoser och tranbär.

6. Jäs degen i degbunken under bakduk 30 minuter och ta sen upp den på mjölat bakbord.

7. Arbeta degen lätt och dela i mindre bitar, det blev 9 småbröd och ett stort bröd av min deg.

8. Jäs bröden under bakduk ytterligare 30 minuter.

9. Grädda små bröd cirka 15 minuter i 225 º. Det stora brödet längre och på lägre värme ca 200º

Det jäser snart över...
Bröd i ugnen.

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar