Dagen började med att sonen blödde rejält näsblod. När det lugnat sig och jag inte behövde hjälpa honom mer var jag så pigg så det kändes lämpligt att baka lite frukostbröd.
Chiliostfrallor
1 pkt jäst
5 dl vatten
1/2 dl rapsolja
1 msk flingsalt
2 msk honung
2 tsk stött kummin
3 dl rågsikt
5 dl dinkelmjöl
6-8 dl vetemjöl
chiliost i skivor
1. Värm degvätskan ( vatten, olja) fingervarm och blanda med jästen.
2. Blanda i honung, salt, kummin.
3. Tillsätt mjölet. Börja med den mindre mängd och tillsätt mer om det behövs.
4. Låt degen gå i en hushållsassistent om du har, cirka 5-10 minuter.
5. Jäs degen i degbunken under bakduk 30 minuter och ta sen upp den på mjölat bakbord.
6. Arbeta degen lätt och dela i mindre bitar, det blev 15 småbröd av min deg.
7. Jäs bröden under bakduk ytterligare 30 minuter.
8. Hyvla ostskivor och lägg på bröden innan de gräddas cirka 15 minuter i 225 º.