Trots gips och trötthet i kroppen kände jag mig sugen på att göra lite julgodis idag. Började med att mäta upp ingredienser för att koka knäck.
Knäck
2 dl grädde
2 dl sirap
2 dl strösocker
ca 2-3 msk smör ( blandas i mot slutet när knäcken är klar)
Knäcken kokar i min mammas stora gjutjärnsgryta tills smeten börjar mörkna, gör kulprovet, det ska bli en fast kula, då blir det perfekt knäck! I alla fall i mitt tycke. Blanda i smör innan smeten pytsas ut i knäckformarna, då fastnar den inte lika lätt i tänder och formar.
Medan knäcken kokade gjorde jag en omgång Rocky Road.
Rocky Road
Smält 450 -500 g mörk choklad av fin kvalité, 70 %
2 påsar dumlekola ( hos oss försvinner några kolor ner i magen under tillverkningen…)
2 dl jordnötter
1 dl skalade pistagenötter
2 rejäla nävar marshmallows
Smält choklad och blanda med övriga ingredienser.
Häll ut på bakplåtspapper i en form, ca 3 cm hög smet. Strö över mer marshmallows innan den ställs kallt att stelna.
Skär sen i lämpliga munsbitar!
Efter det var det dags för kola.
Det blev en egen pepparkakskola idag!
Katarinas pepparkakskola
100 g smör
1 dl sirap
2 dl grädde
3 1/2 dl strösocker
2 msk honung
1 msk vaniljsocker
1 1/2 tsk malen ingefära
1 1/2 msk kanel
Medan kolan kokade gjorde jag lime- och kokostoppar.
Lime- och kokostoppar
225 gram vit choklad
3 dl kokos
3 dl cornflakes
Limezest från två limefrukter
1 msk pressad limesaft
Smält blockchokladen och blanda med övriga ingredienser.
Klicka ut små toppar på bakplåtspapper ( de sitter inte ihop så bra innan de stelnat).
Lägg i burk med bakplåtspapper mellan lagren!