Under julhelgen lagade jag revbenspjäll med en magiskt god glaze. I en glasburk i kylen fanns en del av den kvar och vad passade då bättre än att marinera tofu i den för att laga till något gott av. Här finns receptet på glazen, om du enbart gör till tofun, gör inte hela receptet. Tycker du att det är många ingredienser tänk på att du kan laga till mer än bara tofu. Till exempel kyckling eller fläskkött. Vill du inte göra den för att det är för många ingredienser kan du göra en enklare variant med hoisinsås, japansk soja, ingefära, vitlök, rostade sesamfrön och sesamolja. Det kommer också att bli gott.
Tofutaco
1 förpackning tofu
ca 1 1/2 marinad/glaze
1 1/2 msk maizena
sesamolja, rapsolja
salladsblad
paprika
gurka
majs
salladslök
rädisor
1.1. Dela tofun i bitar och lägg den i marinaden. Låt stå i kylen 2-3 timmar.
2. Låt den rinna av i en sil och blanda med maizena.
3. Häll sesamolja och rapsolja i en stekpanna. När olja blivit varm lägg i tofubitarna och stek dem gyllene.
4. Skölj hela salladsblad, hacka och skiva grönsakerna.
Picklad rödlök
1 rödlök
risvinäger + vatten
råströsocker
5. Skiva rödlöken, häll på några matskedar risvinäger och 1 msk råströsocker. Häll på vatten så det täcker rödlöken. Låt stå i kylen att dra, gärna några timmar.
Misodressing
1 dl crème fraiche
3/4 msk miso
1 tsk gochugaru (eller lite vanliga chiliflakes)
citron
6. Blanda ingredienserna, smaka av med pressad citron.
7. Lägg tofu i salladsblad och fördela grönsaker över. Toppa med picklad rödlök och misodressing.
Dags att äta.