Tidigare under året lagade jag till en hel kyckling men receptet har inte renskrivits förrän nu. Hel kyckling är perfekt mat, köper man den när den är billig så räcker det till många måltider. Framförallt om man som jag är ensam i huset. Den här gången blev det ett nytt recept som kom fram ur hittepå-banken. Gott blev det i alla fall så laga det igen kommer jag alldeles säkert att göra.
Helstekt kyckling
1 hel kyckling, salt svartpeppar
2 dl öl
1/2 dl japansk soja
1 buljongtärning
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 chili
4 inlagda soltorkade tomathalvor
2 stora citronskivor
1 1/2 msk honung
timjan
Sås
2 dl crème fraiche
1 vitlöksklyfta
3-4 soltorkad tomatcreme
timjan
1 dl parmesan
1 gnutta honung
salt, svartpeppar
1. Jag började med att torka av kycklingen sedan delade jag den i hälften så att jag kunde fläka ut den. Därefter gned jag in salt och svartpeppar runt kycklingen.
2. I en ugnsgryta hällde jag i öl, soja och smulade ner buljongtärningen.
3. Därefter delade jag lök, vitlök, chili och soltorkade tomater och lade i grytan tillsammans med honungen.
4. Jag tryckte in citronskivorna och färsk timjan under och runt kycklingen.
5. In i ugnen på 175° till dess att kycklingen var klar, 82° vid benet.
6. Såsen till kycklingen blandade jag ihop med crème fraiche, riven vitlök, soltorkad tomatcrème, hackad färsk timjan, nyriven parmesan, honung och salt och svartpeppar. Såsen går att servera både varm och kall, jag serverade min kall.
Jag bjöd på en sallad med mozzarella, tomater, avokado, purjolök och basilika samt krossade ugnsrostade potatisar till. Små kokta potatisar krossades och fick ett lager smör, vitlök och riven parmesan innan de gratinerades i ugnen.