Att hitta nya användningsområden för bananer som börjar bli lite väl mogna för min smak är roligt. Mjuk sockerkaka med banan är jag inte så förtjust i därför var det med viss tveksamhet jag bakade mina muffins med havregryn och banan.
Men mot förmodan och trots tveksamheten blev de faktiskt goda. Lite mer kompakta än vanliga muffins men med god smak och mättande. Passar utmärkt att äta till frukost eller som ett litet mellanmål när suget sätter in under förmiddagen eller i väntan på middag.
Jag använde enbart banan i mitt recept men vill man går det att byta ut lite av bananen mot blåbär eller hallon också. I det här receptet har jag använt min hushållsvåg för att väga några av ingredienserna.
Havremuffins
100 g havregryn
2 bananer
2 ägg
50 g honung
1/2 dl mandelmjölk
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 krm salt
1 tsk kanel
1. Mosa bananerna i en bunke.
2. Mixa havregrynen till fint mjöl, förutom ca 1/2 dl som sparas hela.
3. Blanda bananerna med uppvispat ägg, honung och mandelmjölk.
4. Blanda kanel, bakpulver, bikarbonat och saltet med de mixade havregrynen. Rör ner det i banansmeten.
5. Sist blandas de hela havregrynen ner.
6. Fyll 12 muffinsformar och grädda i 200°, ca 20 – 25 minuter.
Goda att äta som de är, med lite smör eller färskost.