För ett tag sedan fick jag goda, lätt syrliga äpplen som sedan dess har legat på ett fat här hemma. Några har jag ätit som de är men igår blev jag sugen på äppelkaka. Sagt och gjort, jag letade bland recepten på nätet för att få inspiration och fastnade för möjligheten att göra en kaka med mandelmjöl som visade sig bli riktigt god. Det blev en seg och härlig äppelkaka.
Den blev lite söt men sockret behövs för att få den så där härligt seg som den faktiskt blev. Därför är det gott att hacka lite färska äpplen och servera tillsammans med kardemummagrädde eller vaniljglass.
När jag skar äpplena i tunna skivor till kakan var inte jag så noga med formen, inte heller när jag lade skivorna på smeten gjorde jag nåt speciellt mönster. Men vill man göra en kaka som inte bara smakar gott utan är vacker att se på också så får man tänka till när man skivar äpplena.
Glutenfri äppelkaka
3 fasta äpplen
1 msk malen kanel
1 msk råsocker
2 dl strösocker
1 ägg
75 g smält smör
2 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
1. Smörj en springform med smör.
2. Skala äpplena, skiva tunt och blanda med kanel.
3. Vispa råsocker, strösocker och ägget pösigt.
4. Blanda mandelmjöl och bakpulver. Rör försiktigt ner det i äggsmeten.
5. Häll smeten i springformen och fördela äpplena ovanpå. Strö lite extra råsocker på toppen för extra seg yta (valfritt).
6. Grädda i 175 grader, 40-45 minuter.
7. Ät tillsammans med kardemummagrädde, vaniljvisp eller vaniljglass. Färskt finhackat äpple är också gott till.