Ibland när jag lagar till mina hopkok blir jag faktiskt extra nöjd. Det här var en sån gång. Färs- och grönsaksgratäng med god smak som dessutom passade utmärkt att värma som rester. Jag lade i min potatis rå men om man vill att det ska lagas till snabbare är det ingen dum idé att förkoka potatisen.
Färs- och grönsaksgratäng
200-300 g färs
salt, paprikapulver, chiliflakes
4 potatisar
1 liten squash eller 1/2 stor
1 stor morot
1 rödlök
rapsolja
1 burk hela tomater
3/4 köttbuljongtärning
200 g philadelphiaost
2 dl creme fraiche
100 g riven ost
1. Skiva squashen tunt och lägg den i en skål med lite salt, cirka 15 minuter, så att vätskan dras ur. Hälls sedan av squashen i ett durkslag.
2. Bryn färsen i rapsolja och krydda med salt, svartpeppar och chiliflakes.
3. Skiva morötterna och rödlöken tunt och låt steka med färsen en stund.
4. Smula ner köttbuljongtärningen och häll på burktomaterna.
5. Skiva potatisen tunt och salta lätt.
6. Blanda philadelphiaost och crème fraiche.
7. Varva färsblandning, skivad potatis, squash och crème fraiche-blandning i en ugnsform.
8. Avsluta med ett lager riven ost och gratinera i 200° till dess att gratängen fått din färg och potatisen mjuknat.