Helgen som gick gjorde jag en fantastiskt god smakrik kycklinggryta med grön curry. Jag utgick från mina egna recept här på hemsidan. Men ändrade lite utifrån det jag hade hemma i kylen. Grytan räcker till 3 – 4 portioner så det blev rester. Mycket bra, eftersom jag då fick några goda smakrika matlådor. Vid några serveringar åt jag ris till. Den sista portionen kokade jag risnudlar till.
Anpassa mängden grön curry efter dina egna smaklökar. Thaibasilikan är lite kryddigare än den vanlig men har du inte thaibasilika fungerar det fint med den vanliga basilikan också. Om du inte gillar basilika kan du byta ut den till koriander istället. Det blir också gott.
Smakrik kycklinggryta
2 kycklingfiléer
1 riven vitlöksklyfta
1 msk färsk riven ingefära
1 rödlök
15 cm purjolök
1 – 2 msk grön currypasta
2 msk fisksås
1/2 msk farinsocker
1 burk kokosmjölk
7 – 8 små tomater
1 röd paprika
1 liten burk majs
thaibasilika
1/2 lime
ev. cashewnötter eller jordnötter
1. Riv vitlöksklyftan och ingefäran. Hacka rödlök och strimla purjolöken.
2. Dela tomater, paprika och låt majsen rinna av.
3. Putsa kycklingfiléerna och dela i munsbitar.
4. Stek currypasta, lök, vitlök och ingefära i olja på medelhög värme tills löken mjuknar.
5. Öka värmen och stek även kycklingen.
6. Häll på fisksås, tillsätt farinsocker och tillsätt kokosmjölk.
7. Låt koka till dess att kycklingen nästan är genomkokt. Tillsätt då tomater, paprika och majs. Låt puttra ytterligare en stund.
8. Smaka av med mer currypasta och eventuellt chiliflakes. Hacka thaibasilika och strö över rätten. Sista av allt pressas lime över grytan.
9. Servera med ris eller risnudlar. Det är gott med rostade cashewnötter eller jordnötter på toppen också.