Godiskakor

Du visar för närvarande Godiskakor

För några dagar sen var jag sugen på popcorn så jag poppade en skål full. Allt åts inte upp så det blev en hel del kvar. Knaprade i mig några som de var men popcorn dagen efter är ju ingen höjdare direkt. Tänkte då att det borde ju gå att baka eller göra något annat roligt med popcorn, så sagt och gjort efter lite googlande hittade jag ett recept jag tänkte testa. Men dels hade jag inte tillräckligt med popcorn enligt receptet, dels ville jag ha lite mer smak på kakorna. Så jag tog både jordnötter och daimkulor. Det visade sig bli en höjdare. Kakorna blev lite söta, salta och god knäckighet från daimen. Nästa gång jag gör de här kakorna kommer jag nog att minska mängden popcorn och eventuellt byta ut en del av sockret mot farinsocker. Då blir de nog ännu knäckigare.

Så här ser i alla fall mitt recept ut:

Godiskakor (24 kakor)

1 1/2 dl strösocker

100 g mjukt smör

3/4 – 1 dl rapsolja

3 dl vetemjöl

3/4 dl potatismjöl

1 tsk bakpulver

7 dl poppade popcorn

2 dl (knappt) jordnötter

1 1/2 dl daimkulor

 

1. Börja poppa popcorn om du inte redan har färdigpoppade. Var noga med att rensa bort alla opoppade kärnor.

2. Vispa mjukt smör och socker pösigt. Tillsätt oljan lite i taget (börja med 3/4 dl).

3. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en bunke och arbeta sedan in det i degen. Upplevs degen för hård tillsätt mer olja. Degen ska ha konsistensen av mördeg.

4. Hacka jordnötterna och blanda sedan ner de, daimkulor och popcorn i degen.

5. Forma runda bollar av degen. Den är inte helt lättarbetad men ge inte upp om du tycker att degen vill falla sönder.

6. Lägg bollarna på bakplåtspapper. Jag lade 12 på varje plåt. Platta sedan till dem med en gaffel.

7. Grädda i 200º varm ugn 11-13 minuter.

8. Låt dem svalna helt innan de flyttas när de gräddat klart. Annars finns risk att de spricker och går sönder.

9. Men sedan är det bara att smaska på, men försök att inte äta upp alla på en gång bara. De ger mersmak. I alla fall tycker jag det!

 

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar