Av någon anledning hamnar jag ofta i situationer där jag har grönsaker eller andra ingredienser i kylskåpet som det är dags att göra något med. Vid just det här tillfället fanns ett helt gäng champinjoner som formligen skrek efter uppmärksamhet. Resultatet blev en mycket god paj med champinjoner och trattkantareller. Det blev något av en man tager vad man haver situation. Lycka att dessutom finna en färdig pajdeg i kylen, då gick det extra snabbt att laga till. Resultatet? Det blev hur gott som helst! Tippelitopp helt enkelt!
Champinjon- och kantarellpaj
250 g champinjoner
50 g squash
1 liten gul lök
1 näve torkade trattkantareller
torkad timjan, salt, chiliflakes
75 g riven mozzarella
2 dl matlagningsgrädde
3 ägg
2 tsk kantarellfond
salt, svartpeppar
1 kyld pajdeg (eller gör en egen: 100 gram smör, 3 dl mjöl, 1 1/2 msk vatten, 1/4 tsk salt)
1. Gör egen pajdeg eller använd en färdig. Förgrädda i 225° ca 10 minuter.
2. Hacka löken fint. Skär champinjonerna i små delar och squashen i tärningar.
3. Stek i smör eller rapsolja.
4. Smula över en näve torkade trattkantareller och krydda med torkad timjan, lite salt och chiliflakes. Låt det steka på låg värme ca 5 minuter.
5. Lägg grönsakerna i pajskalet och fördela riven mozzarella över.
6. Blanda till äggstanningen: ägg, grädde, kantarellfond och krydda med lite salt och svartpeppar.
7. Häll äggstanningen över grönsakerna i pajskalet. Grädda i 200°, ca 30 minuter.