Bulgur i botten, marinerad tofu, de grönsaker som finns hemma, ett kokt ägg och kimchi. En smakrik och god tofu bowl som passar perfekt till lunch.
Med rätt förberedelser går det snabbt att laga till det som dagens lunch även om tiden är knapp. Lägg tofu i marinad på förmiddagens fikapaus, mät upp bulgur och hacka grönsaker så är det lätt gjort att fixa det sista när lunchtimmen är slagen.
Tofu bowl (2 portioner)
200 g tofu
Marinad
1 msk japansk soja
2 – 3 tsk pressad citron
1/2 msk flytande honung
1/2 msk sambal oelek
1 fint riven vitlöksklyfta
ca 1 msk maizena (efter marinaden)
1. Pressa ut vätskan ur tofun och skär i små kuber.
2. Blanda marinaden och låt tofun ligga minst en timme, gärna längre.
3. Strö över maizenamjölet och lägg kuberna på ett bakplåtspapper. Stek i ugnen, 225°, 15-20 minuter.
Tillbehör
2 portioner bulgur
3/4 msk kantarellfond
2 ägg
2 rejäla nävar spenat
sesamolja
salt, svartpeppar
2 salladslökar
1/2 röd paprika
sesamfrön
kimchi
4. Koka bulgur enligt anvisningar på förpackningen men använd kantarellfond istället för salt i kokvattnet.
5. Koka äggen.
6. Hacka spenaten grovt. Stek hastigt i sesamolja. Krydda med lite salt och svartpeppar.
7. Skär röd paprika och salladslök i mindre bitar. Rosta sesamfrön i en torr stekpannan.
8. Lägg bulgur i botten på en skål. Fyll sedan på med stekt tofu, spenat, paprika, salladslök, ägg, kimchi och avsluta med att strössla sesamfrön över.