Klassisk köttfärssås med tomater är inget jag gör särskilt ofta. Men det händer och helgen som gick var ett sånt tillfälle. Det blev en enkel sås utan alltför mycket krångel och som pricken över i lät jag en skvätt matlagningsgrädde gå i mot slutet. Det gav en extra krämighet som passade fint till den intensivt goda tomatsmaken. Min sås blev nog kanske mer som en gryta, inte särskilt rinnig alltså, helt perfekt om jag skulle bli tillfrågad.
Köttfärssås med tomater
400-500 g köttfärs
1 gul lök
1 stor vitlöksklyfta eller två små
500 g krossade tomater
2-3 msk tomatpuré
1 köttbuljongtärning
1 dl persilja
salt, svartpeppar
paprikapulver, cayennepeppar, anchochili
1 dl matlagningsgrädde
rapsolja till stekning
1. Hacka löken och riv vitlöken fint. Stek den mjuk i rapsolja i en stekpanna.
2. Öka värmen och lägg i färsen och bryn den. Krydda med salt och svartpeppar
3. Häll på krossade tomater, tomatpuré, smulad buljongtärning och en skvätt vatten.
4. Tillsätt övriga kryddor efter smak. Anchochili, cayennepeppar och paprikapulver.
5. Låt färsen puttra en stund.
6. När det är dags att servera tillsätts ca 1 dl matlagningsgrädde och hackad persilja.
Servera till valfri pasta!