Blomkålslåda med sparris, krämigt och gott, en god rätt att äta till kött, fisk, fågel eller bara som den är.
När jag lagade till den hade jag bara bra tre sparrisar i kylskåpet, men ta gärna fler, då blir det ännu godare sparrissmak.
Rätten går snabbt att laga till framförallt om det finns färdigkokt blomkål, annars får man räkna in lite extra tid för att förkoka den.
Blomkålslåda
1 paket breasola (utesluts för en vegetarisk rätt)
1 litet blomkålshuvud
3 sparrisar
1/3 purjolök
Sås
1 klick smör
ca 1 msk vetemjöl
1 1/2 dl mjölk
salt, svartpeppar
1 mozarellaost
parmesan
1. Torka breasolan i ugnen på 225°. Håll koll så att den inte blir bränd, det går snabbt. Lägg den på ett fat medan resten lagas till.
2. Koka blomkålshuvudet så att det fortfarande har tuggmotstånd kvar.
3. Dela sparrisen i bitar och förväll den en kort stund.
4. Skiva purjolöken fint.
5. Lägg grönsakerna i botten på en ugnsform och salt lätt.
6. Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölet.
7. Häll på mjölk och låt såsen koka några minuter. Späd med mer mjölk om den blir för tjock. Smaka av med salt och svartpeppar.
8. Ta kastrullen från värmen och lägg i mozarellan i små bitar.
9. Häll såsen över grönsakerna och avsluta med ett lager finriven parmesan.
10. Gratinera i ugnen ca 15-20 minuter på 225°.
Servera gratängen med det torkade köttet.