I kylskåpet fanns det rätt mycket grönsaker, vad passade då bättre än att laga till en blomkåls- och linsgryta med indiska smaker? Ingenting som jag kunde komma på just då, så grytan lagades till. Jag använde min egen garam masala men det är ju en krydda som finns att köpa färdig på affären. Det fungerar minst lika bra.
Blomkåls- och linsgryta
1 blomkålshuvud
4-5 salladslökar
1 vitlöksklyfta
4 stora champinjoner
1 röd paprika
1 burk kokta kikärtor
1 burk kokosmjölk
1 – 1 1/2 dl vatten
1 buljongtärning, höns, kyckling eller vegetarisk
1 dl okokta röda linser
1/2 tsk vardera av kanel, mald koriander och spiskummin
1 1/2 msk garam masala
1 msk riven färsk ingefära
1 tsk kokossocker (kan uteslutas)
1/2 lime
1 dl russin
kokosolja eller rapsolja att steka i
koriander eller persilja
1. Smält kokosoljan i en stor kastrull eller stekpanna med höga kanter. Tillsätt kanel, spiskummin, mald koriander och garam masala och låt det brynas på låg värme.
2. Förbered under tiden grönsakerna, salladslök i tunna skivor, paprika i bitar, blomkålen i buketter, champinjonerna i kvartar, vitlöken och ingefäran fint riven.
3. Tillsätt lite mer kokosolja och lägg i grönsakerna, riven ingefära, vitlök och kokossocker, salta försiktigt och låt det bryna en stund.
4. Häll på kokosmjölk, vatten och buljongtärning. Tillsätt de okokta linserna. Låt koka till dess att blomkål och linser är klara. Häll i sköljda kikärtor och låt de bli varma. Späd ev. med lite mer vatten om det blir för tjockt.
5. När grönsakerna är färdigkokta tillsätts russin och limesaft pressas över. Blanda ner hackad koriander.
6. Grytan är god att servera till ris eller som den är med ett gott bröd. Rostad kokos, nötter och extra limejuice är gott att toppa med.