Örtinlagda ugnstorkade tomater

Du visar för närvarande Örtinlagda ugnstorkade tomater

Jag köpte fina kvisttomater för någon vecka sedan. Tyvärr gick de inte åt lika snabbt som jag trodde så de började bli lite ledsna till sitt utseende. Då bestämde jag mig för att göra egna örtinlagda ugnstorkade tomater.

Enkelt, men det tar lite tid eftersom tomaterna först ska torka i ugnen och sedan dra åt sig god smak i kylen några dagar. Användningsområdet är ungefär samma som soltorkade tomater.

Fördelen med att göra egna är att när man smaskat i sig de goda tomaterna har man en olivolja som smakar gott av tomat, vitlök, rosmarin och timjan. Utmärkt att använda till marinering av kött eller till salladsdressing.

Örtinlagda ugnstorkade tomater

4-5 tomater

4 vitlöksklyftor

några kvistar rosmarin och timjan

olivolja

salt och ev. råsocker

 

Börja med att dela tomaterna och ta bort kärnorna. Skär i mindre bitar och lägg på ett bakplåtspapper med skalsidan ner. Strö över lite flingsalt och ev. några nypor råsocker.

Sätt ugnen på 100° och torka tomaterna i 2-3 timmar. De sluta vätska sig, då är de klara.

Skiva vitlök och repa bladen av kryddkvistarna. Varva med de ugnsrostade tomaterna i en väl rengjord glasburk.

Häll över olivolja så att det täcker och ställ in i kylen. Efter några dagar har tomaterna fått god smak.

Tomaterna när de stoppas in i ugnen. Här ska de få tillbringa rätt många timmar.

.

 

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar