Jag köpte fina kvisttomater för någon vecka sedan. Tyvärr gick de inte åt lika snabbt som jag trodde så de började bli lite ledsna till sitt utseende. Då bestämde jag mig för att göra egna örtinlagda ugnstorkade tomater.
Enkelt, men det tar lite tid eftersom tomaterna först ska torka i ugnen och sedan dra åt sig god smak i kylen några dagar. Användningsområdet är ungefär samma som soltorkade tomater.
Fördelen med att göra egna är att när man smaskat i sig de goda tomaterna har man en olivolja som smakar gott av tomat, vitlök, rosmarin och timjan. Utmärkt att använda till marinering av kött eller till salladsdressing.
Örtinlagda ugnstorkade tomater
4-5 tomater
4 vitlöksklyftor
några kvistar rosmarin och timjan
olivolja
salt och ev. råsocker
Börja med att dela tomaterna och ta bort kärnorna. Skär i mindre bitar och lägg på ett bakplåtspapper med skalsidan ner. Strö över lite flingsalt och ev. några nypor råsocker.
Sätt ugnen på 100° och torka tomaterna i 2-3 timmar. De sluta vätska sig, då är de klara.
Skiva vitlök och repa bladen av kryddkvistarna. Varva med de ugnsrostade tomaterna i en väl rengjord glasburk.
Häll över olivolja så att det täcker och ställ in i kylen. Efter några dagar har tomaterna fått god smak.
.