Det här receptet på smörgåstårta hittade jag på arla.se och tänkte att det skulle passa bra på min årliga glöggbuffé.
Jag ändrade lite i receptet då kavring inte fanns att uppbringa på vår affär. Sedan hade jag lite andra dekorationer till smörgåstårtan också. Hur som helst blev den jättegod, jag trodde att den kanske skulle kännas tung och torr men ack så fel jag hade, den gjorde succé!
All ostfyllning gick inte åt så den blandade jag ihop och vips hade jag en god kräm att bre på pepparkakorna!
Smörgåstårta med ädelost och prästost
15 skivor lingongrova (eller liknade bröd)
fyllning 1
140 g ädelost
1 dl creme fraiche
fyllning 2
200 g riven prästost
2 dl creme fraiche
garnering
2 dl creme fraiche
1 dl saltrostade solroskärnor och hackade valnötter
rädisor
vindruvor, blå
Gör så här:
1. Kantskär brödskivorna och se till att de är lika stora. Mina blev i form av en rektangel.
2. Smula ner ädelosten i en bunke och vispa eller mixa ihop den med crème fraiche.
3. Riv prästosten fint och rör ihop med crème fraiche.
4. Lägg ut tre skivor lingongrova på längden, bred över ett lager ädelostkräm.
5. Lägg på tre skivor lingongrova. Bred över ett lager prästostkräm.
6. Fortsätt med lingongrova, ädelostkräm, lingongrova och ostkräm.
7. Avsluta med tre skivor lingongrova på toppen.
8. Vispa crème fraiche och täck smörgåstårtan.
9. Rosta solroskärnor i en torr stekpanna, strö över flingsalt. Hacka valnötter och garnera tårtan med de och de rostade solroskärnorna. Skär rädisor och vindruvor och garnera tårtan.
Päron, persilja, fikon och dadlar passar också som dekoration.