Schwarzwaldtårta

Du visar för närvarande Schwarzwaldtårta

När sonen fyllde arton år önskade han sig Schwarzwaldtårta! Något jag aldrig bakat förut, inte ens ätit särskilt ofta om jag ska vara helt sanningsenlig. Jag följde det här receptet som jag hittade på tidningen Hembakats hemsida.

Här under ser ni receptet i sin helhet, fast jag gjorde en halv sats. Vi var inte så många som skulle äta av tårtan. Den räckte till sex personer men då tog några fler bitar än en.

Med tanke på att jag aldrig bakat den här typen av tårta förut kände jag mig nöjd. Resultatet blev bra, sonen var nöjd.

Nötmarängbottnar
200 g hasselnötter
6 äggvitor
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl florsocker
100 g mörk choklad, smält

Fyllning
ca 8 dl vispgrädde
100 g mörk choklad, smält
1 msk vaniljsocker

Chokladplattor
150 g mörk choklad
1/2 msk olja, neutral

Garnering
kakao eller mörk choklad

Gör så här
1. Sätt ugnen på 160 grader. Rosta nötterna på en plåt mitt i ugnen i ca 10 min, eller tills skalet släpper. Skrubba bort skalen på dem med en kökshandduk.

2. Mal nötterna fint i en mandelkvarn. Det blir inte samma sak att köra dem i en hushållsmaskin eller mixer.

3. Sätt ugnen på 150 grader. Rita tre rundlar, ca 22 cm i diameter, på var sitt bakplåtspapper.

4. Vispa äggvitorna hårt, tillsätt strö- och florsocker mot slutet, tills det är vitt och fluffigt. Rör försiktigt ner de malda nötterna.

5. Bred ut smeten på rundlarna och grädda dem mitt i ugnen i 25–30 min.

6. Lossa bottnarna försiktigt från papperet och låt dem kallna. Pensla dem med smält choklad på ovansidan och låt dem stelna.

7. Fyllning: Vispa grädden. Ställ in hälften av grädden i kylskåpet till senare. Blanda ca 1/2 av den vispade grädden som du har framme i rumstemperatur med den smälta chokladen i en bunke. Blanda vaniljsockret och 1/2 av grädden i en annan bunke. Du har nu tre bunkar med grädde, en av dem i kylskåpet.

8. Bred ut hälften av choklad­grädden och hälften av vaniljgrädden på en botten med chokladsidan uppåt.

9. Lägg på nästa botten och upprepa steg åtta.

10. Lägg på den sista bottnen. Ta fram grädden ur kylen och bred ut den ovanpå och runt kanterna på tårtan. Ställ in tårtan i kylen.

11. Chokladplattor: Smält chokladen över vattenbad tillsammans med oljan och rör om ordentligt. Bred ut ett tunt lager choklad på ett bakplåtspapper.

12. Skär ut kvadratiska bitar med en vass kniv medan den fortfarande är lite mjuk. Låt plattorna stelna i kylen. Garnera tårtan med chokladplattorna. Pudra över riven mörk choklad eller kakao på grädden innan servering.

Tre bottnar med smält mörk choklad!

 

 

En tårta som räcker till ungefär sex bitar.

 

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar