I helgen bakade jag en kladdkaka med rabarber, vit choklad och kanel. Jag utgick från ett äldre recept med rödvinbär och ändrade lite i det. Kakan blev jättegod och det visade sig vara en passande dag att baka då det kom fikagäster som jag inte räknat med. I solen på altanen fikade vi ljummen kladdkaka med lättvispad grädde. Lite malen kardemumma i grädden ger extra god smak! Det fungerar fin med vaniljsås också.
Jag måste dock erkänna att jag tappade bort exakt hur lång tid kakan var i ugnen. Eftersom jag fick besök mitt i baket kom jag inte ihåg den exakta tiden. Men det tog minst 25 minuter…förmodligen närmare 35-40 (tror jag). Du får helt enkelt hålla koll!
Kladdkakemuffins med vit choklad och röda vinbär
150 g smör
150 g vit choklad
3 dl strösocker
3 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
2oo g rabarber
1 tsk kanel
1 1/2 msk råströsocker
1 msk potatismjöl
smör att smörja formen med
1. Smörj en springform (eller ta fram 16 vida muffinsformar om du vill göra små kladdkakor istället för en stor).
2. Skär rabarber i små bitar och blanda i en skål med potatismjöl, råsocker och kanel.
3. Smält smöret i en kastrull och dra den från värmen. Bryt ner den vita chokladen och låt den smälta i det varma smöret.
4. Vispa äggen och sockret pösigt.
5. Blanda ner den avsvalnade smör- och chokladblandningen i äggsmeten.
6. Vänd försiktigt ner vetemjölet.
7. Häll ner smeten i en springform (eller fördela den i muffinsformar).
8. Fördela rabarber över kakan.
9. Grädda i 200° ca 25 – 35 minuter, till dess att kakan fått fin färg men fortfarande är lite kladdig i mitten. Väljer du att göra små muffinskladdkakor tar det ungefär 15 minuter i ugnen.