Vid vårt glöggmingel vid andra advent gjorde jag en god chutney som passade utmärkt till både pepparkakor och ost eller smörgåskex. Man kan också servera den till kött.
Receptet hittade jag på ica.se och det följde jag i princip till punkt och pricka, fast jag lät en kanelstång koka med. Chutneyn blev jättegod och fick en strykande åtgång.
Men som vanligt vill jag ju testa lite nytt så nästa gång ska jag i alla fall prova att byta ut kanelstången mot lite chili istället. Jag kommer också att ta ett äpple till och kanske en aning färre russin.
Här kommer receptet jag följde:
Äppelchutney
3 äpplen, syrliga
2 schalottenlökar
1/2 dl äppelcidervinäger
1 dl råsocker
1/2 tsk salt
1 1/2 msk honung
1 kanelstång
100-150 g russin
1. Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor och sedan i mindre bitar. Skala och finhacka löken.
2. Blanda äppelcidervinäger med socker, salt och honung i en kastrull.
4. Tillsätt äpplen, lök, russin och kanelstång och låt sjuda i ca 50 minuter under lock tills det tjocknar. Rör om då och då. Min chutney kokade nog nästan en timme innan den var klar.