Jag har allt som oftast börjat köpa hel, färsk kyckling när den finns till bra pris på affären. Något det gör då och då. Den här kycklingen fick god smak som passade utmärkt till ostgratinerade potatisar.
Helstekt kyckling med mangochutney och ingefära
1 hel kyckling
50 g smör
1 dl mango chutney
2 vitlöksklyftor
1/4 dl kinesisk soja
1/2 lime
3-4 cm ingefära
Ugnspotatisar (till 2)
5-6 potatisar
smör, salt anchochili
parmesan
1. Smält smöret i en kastrull. Blanda ner chutney, soja och pressa i limejuice. Riv vitlöksklyftorna och ingefäran fint och blanda ner det också. Ta inte med det trådiga från ingefäran.
2. Skär av ryggbenet på kycklingen och vik ut den. Lägg den i en ugnsform.
3. Gnid in blandningen både på undersidan av kycklingen och ovanpå.
4. Täck formen med folie och stek i ugnen 200°, ca 45 minuter.
Förbered potatisen under tiden kycklingen tillagas under folien.
5. Koka hela potatisar med fint skal till dess att de är färdiga. Låt dem rinna av och lägg dem sedan i en annan ugnsform och tryck till med gaffeln.
6. Lägg en klick smör på varje potatis. Krydda med flingsalt och anchochili.
7. Riv över rejält med parmesanost.
8. Efter att kycklingen stekt sina 45 minuter tas folien bort och potatis och kyckling får steka vidare i 250° till dess att både kyckling och potatis fått fin färg.
9. Jag gjorde en enkel sås med 5-6 msk av steksky, ca 1 dl grädde, några matskedar crème fraiche och lite balsamicocreme som smakade gott till.
10. Jag gjorde också lite vitlökssås (majonnäs, crème fraiche, riven vitlök och limejuice). Då fick man välja den sås man kände för….eller så tog man båda.