Älgytterfilé med asiatiska smaker

Du visar för närvarande Älgytterfilé med asiatiska smaker

Idag sken solen från en klarblå himmel, det var kallt och krispigt ute och längtan ut i naturen var stor. Samtidigt hade jag en längtan efter en god köttmiddag men utan att behöva stå i köket hela dagen.

Lösningen bestod i att en frusen ytterfilé av älg togs upp ur frysen och lades i en stekgryta, sen skjuts in i ugnen ett antal timmar. Timmar som jag kunde spendera ute i skogen istället för att stå vid spisen eftersom köttet i princip sköter sig själv. Sen var det bara att fixa det sista när jag kom hem och simsalabim hade vi en mycket god middag. Bäst av allt, det blev rester till en annan dag också!

Katarinas järngrytestek

300-400 g älgytterfilé

5 dl ljus öl

1 dl kinesisk soja

2 msk ketjap manis

2 msk röd currypaste

2 köttbuljongtärningar

1 msk grönpepparkorn

4 vitlöksklyftor

1 stor rödlök

 

1. Blanda alla ingredienser i en ugnssäker gryta och skiva i lök och vitlök.

2. Lägg i steken, på med locket och sätt in i ugnen, 175°, till dess att köttet är mört och har en innertemperatur på 70-75°. Min stek var frusen när jag satte in grytan så det tog 3-4 timmar. Vänd gärna steken några gånger under tiden så kommer de goda smakerna åt överallt.

 

Sås

2 msk smör

3/4– 1 dl sky från stekgrytan

1 dl grädde

1 dl creme fraiche

vetemjöl

 

1. Sila av skyn från köttet.

2. Smält smör i en kastrull och red av med lite mjöl.

3. Häll på steksky, grädde och crème fraiche. Börja med den mindre mängden steksky och smaka av med mer allt eftersom.

 

Rykande het stek med massor av smak!

 

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar