Helstekt kyckling med mangochutney och ingefära

  • Inläggskategori:Kyckling
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer
Du visar för närvarande Helstekt kyckling med mangochutney och ingefära

Jag har allt som oftast börjat köpa hel, färsk kyckling när den finns till bra pris på affären. Något det gör då och då. Den här kycklingen fick god smak som passade utmärkt till ostgratinerade potatisar.

Helstekt kyckling med mangochutney och ingefära

1 hel kyckling

50 g smör

1 dl mango chutney

2 vitlöksklyftor

1/4 dl kinesisk soja

1/2 lime

3-4 cm ingefära

Ugnspotatisar (till 2)

5-6 potatisar

smör, salt anchochili

parmesan

 

1. Smält smöret i en kastrull. Blanda ner chutney, soja och pressa i limejuice. Riv vitlöksklyftorna och ingefäran fint och blanda ner det också. Ta inte med det trådiga från ingefäran.

2. Skär av ryggbenet på kycklingen och vik ut den. Lägg den i en ugnsform.

3. Gnid in blandningen både på undersidan av kycklingen och ovanpå.

4. Täck formen med folie och stek i ugnen 200°, ca 45 minuter.

Förbered potatisen under tiden kycklingen tillagas under folien.

5. Koka hela potatisar med fint skal till dess att de är färdiga. Låt dem rinna av och lägg dem sedan i en annan ugnsform och tryck till med gaffeln.

6. Lägg en klick smör på varje potatis. Krydda med flingsalt och anchochili.

7. Riv över rejält med parmesanost.

8. Efter att kycklingen stekt sina 45 minuter tas folien bort och potatis och kyckling får steka vidare i 250° till dess att både kyckling och potatis fått fin färg.

9. Jag gjorde en enkel sås med 5-6 msk av steksky, ca 1 dl grädde, några matskedar crème fraiche och lite balsamicocreme som smakade gott till.

10. Jag gjorde också lite vitlökssås (majonnäs, crème fraiche, riven vitlök och limejuice). Då fick man välja den sås man kände för….eller så tog man båda.

 

 

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar