Lingonmousse

Du visar för närvarande Lingonmousse

Det hade blivit dags att testlaga receptet som ska in i nästa Anundsjö Aktuellt. Den här gången valde jag att göra en dessert som jag lagade till för kanske fyra år sedan. Efter det har jag inte gjort den, förutom till gårdagens middag. Varför förstår jag inte, då den var supersmarrig. Det kommer definitivt inte att dröja fyra år till nästa gång.

Lingonmousse med chokladgömma

Chokladfyllning:

50 g mörk choklad 70 %

4 msk grädde

1 msk smör

Lingonmousse:

2 dl lingon

1 dl socker

3  gelatinblad

3 dl grädde

1  äggvita

 

1. Smält chokladen, grädden och smöret i vattenbad på låg värme. Rör om till slät konsistens.

2. Låt chokladblandningen svalna.

3.  Värm lingon och socker i en kastrull på låg värme till dess att sockret löst sig, cirka 5 minuter. Mixa blandningen med stavmixer. Ställ den kallt så att det svalnar.

4. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter.

5. Vispa grädden och äggvitan var för sig.

6. Lyft upp gelatinbladen, krama ur dem och smält dem i en kastrull på låg värme. Rör ner gelatinet i skålen med lingon. Tillsätt grädden och vänd till sist ner äggvitan.

7. Lägg lingonmousse i botten på sex glas. Klicka ut ett  lager av den avsvalnade men inte stelnade chokladen ( använd inte all choklad, det ska räcka att dekorera med också). Fyll på med resten av moussen. Avsluta med att spritsa, ringla eller klicka ut choklad ovanpå moussen. Ställt kallt minst tre timmar.

8. Några hela lingon på toppen precis innan servering avslutar det hela.

Desserten sedd uppifrån.

 

 

 

Här har desserten kommit halvvägs.

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Detta inlägg har 3 kommentarer

  1. Maria at Inredningsvis

    MMMMM DIVINE! jag är en sann chokladnarkoman så tack för kanontipset.

    Önskar dig en solig Söndag 🙂

    LOVE Maria på Inredningsvis

    1. Katarinas spis

      Tack detsamma! Här lyser solen med sin frånvaro utomhus, men inne är det soligt och glatt. Jag tycker också att en ”riktig” dessert på ett eller annat vis ska innehålla choklad! Katarina 😀

      1. Katarinas spis

        Sonen sa precis att det skulle ha varit gott med fler lager choklad i moussen! Bara så att jag skulle få veta inför nästa tillagning…han är också en chokladoman. Katarina

Lämna ett svar