Middagssugna tog vi plats i köket, sonen och jag. Jag fixade köttet och han potatisgratängen. Det fanns fortfarande kvar av det goda kryddsmör arrabbiata så det använde jag mig av när jag stekte köttet. Då fick det god kryddning på ett enkelt sätt.
Fläskytterfilé arrabbiata
ca 600 g fläskytterfilé
kryddsmör arrabbiata
2 dl grädde
1/4 köttbuljongtärning
1 tsk ketjap manis
1. Putsa köttet och skär det i skivor.
2. Krydda med salt och bryn skivorna i kryddsmöret på båda sidor. Lägg sedan skivorna i en ugnsform.
3. Blanda grädde, buljongtärning, ketjap manis och koka ur stekpannan. Häll sedan såsen över köttet och låt det steka färdigt i ugnen, 200° 15-20 minuter.
Sonens potatisgratäng
Här finns inga exakta mått att tillgå. Han gjorde lite som hans mamma brukar göra, tillsatte ingredienser allteftersom. Ja vad ska man säga? Äpplet faller inte långt ifrån trädet….
Han använde cirka 8 potatisar och skar dem i tunna skivor, saltade och varvade potatisen med riven mozarellost i en smord ugnsform. Därefter blandade han grädde och creme fraiche (ca 4 dl totalt) med två rivna vitlöksklyftor och nymald svartpeppar. Han hällde blandningen över potatisen och avslutade med ett lager riven ost.
In i ugnen 200°, 40-60 minuter.
Till detta serverade vi lättkokt broccoli!