När vi samlas till nyårsfest brukar vi ha knytis. Menyn bestäms tillsammans och sedan ansvarar vi för olika delar av middagen. Mitt ansvar detta år blev att laga den risotto som skulle vara tillbehör till oxfilén. Vi var sju vuxna som åt men den hade lätt räckt åt minst tre personer till.
Jag använde torkade trattkantareller som jag blötlade en stund innan jag började laga till risotton. Har man inte trattisar kan man naturligtvis använda någon annan svamp.
Risotto med trattkantareller
350 g trattkantareller (jag vägde dem efter blötläggningen sedan de runnit av i ett durkslag)
2 schalottenlökar
2-4 msk olivolja
6 dl arborioris
3 dl vitt vin (ej sött)
15-18 dl varm kycklingbuljong ( i en kastrull på spisen)
50 g smör
ca 50 g riven prästost
salt, svartpeppar
finhackad persilja
1. Finhacka lök och hacka svampen. Fräs löken och den hackade svampen i olivolja till dess att löken är mjuk. Löken får inte ta färg. Låt riset fräsa med några minuter tills det är blankt och genomskinligt.
2. Tillsätt vinet och låt det koka in.
3. Koka på svag värme och späd risotton med lite het buljong i taget till dess att riset är färdigkokt men har en liten kärna kvar längst in, ca 18-20 minuter.
4. Rör ner smöret och den rivna osten. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Garnera med persilja.