Risgrynsgröt på mormors sätt.

Du visar för närvarande Risgrynsgröt på mormors sätt.

Min mormor var på många sätt en fantastisk kvinna, förutom ett positivt sätt att se på saker och ting lagade hon underbar mat.  När hon med tre små barn tappade synen kunde man tro att hon skulle ha tappat sugen och gett upp. Men icke, hon fortsatte laga den mest fantastiska mat. Skillnaden för henne blev att ingenting höftades längre utan allt mättes.

Samtalen var många när jag ringde för att få recept på än det ena, än det andra. En av gångerna var när jag bodde i Stockholm i början av åttiotalet och var sugen på risgrynsgröt. Då ringde jag henne och skrev ner hennes recept. Det följer jag än idag.

Mormor hade många skållade mandlar i sin gröt, inte för att gifta bort alla utan för att gröten skulle få god smak….och det får den…jag lovar.

Igår åt vi risgrynsgröt till lunch när sonen kom hem från skolan. Han konstaterade att det var ovanligt god gröt….jag tackade min mormor för receptarvet. (Det kanske är så alla lagar sin gröt, jag har faktiskt ingen aning eftersom jag inte kollat upp det.)

 

Risgrynsgröt

3 dl vatten

7 dl 3% mjölk

1 kkp risgryn

2 krm salt

smör

1 kanelstång

skållade mandlar, en eller många

kanel och strösocker

 

1. Smält lite smör i en kastrull. Häll på vatten och koka upp. Tillsätt riset och koka torrt.

2. Slå i hälften av mjölken, saltet och koka till dess att gröten tjocknar. Lägg även i kanelstång och mandlar.

3. Slå på resten av mjölken och stäng plattan. Låt gröten stå till dess att den tjocknat (det tar ett tag). Värm den sedan och ät med kanel och strösocker eller sirap eller vad helst man vill ha på sin gröt.

image

 

 

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Detta inlägg har 3 kommentarer

  1. Christer Nilsson

    Hej katarina!!!!

    vill bara säga att du e fantastisk kvinna!!!

    tack för ditt goda recept ,jag har följt detta recept och jag fann äntligen , äntligen har jag funnit recept på en god julgröt, denna gröten smakar likadant som när min mor och far gjorde gröt , jag är 59 år idag och jag har letat efter mammas recept men inte funnit detta, men nu provade jag ditt recept och woooooooooooowwww säger jag bara, äntligen en gröt som smakar samma som jag fick när jag var liten fram till mor gick bort har saknar julgrötsmaken har provat mej fram så mycket men misslyckats varje gång men nu får jag att jag hittat hem igen ang julgröten , woooooooooowwwwwwww mina smaklökar de är i himlen när jag äter utav din goda gröt Katarina!!!!!!!!!! äntligen har jag hittat hem igen TACK Katarina du vet inte hur mycket detta receptet betyder för mej, och den smakar precis som min mor gjorde gröt och mormor!!!!!!!!!!!! tack Katarina detta betyder så mycket för mej !!!!!!! hoppas du fortsätter att göra fler recept!!!!! du har detta i ditt blod med, matlagning!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! tack Ktarina TACK!!!! God Jul till dej och din familj!!!!!!!!!!! mvh Chirster

    1. Katarinas spis

      Hej! Så roligt att höra att du äntligen fått ett recept som smakar som din barndoms gröt. Jag älskar också min mormors recept. Ha en riktigt god jul du med och njut av risgrynsgröten!

  2. Christer Nilsson

    Hej !! jag tackar dej från djupet av mitt hjärta!!!!!!!!! ja tack äntligen kommer julkänslan tillbaks 100% gröten e så viktigt på julbordet!!!! jag lovar att njuta även mina syskon jag skall ge dem detta recept så de har i framtiden själv har jag inga barn men syskonen kan få glädje utav din gröt tack Katarina tack !!!!!!! God JUl till dej o din familj!!!!
    kram christer

Lämna ett svar