En av våra middagsfavoriter är chili. Jag följer aldrig något recept utan tar det som finns hemma för tillfället. Därför blir det alltid lite olika resultat även om grytorna oftast påminner om varandra. Så här gjorde jag den här gången:
Chili con carne
400 g älgfärs
1 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
1/2 röd chili
1/2 köttbuljongtärning eller motsvarande fond
400 g krossade tomater
2-3 dl vatten
3 msk tomatpuré
1 röd paprika
salt, svartpeppar
chilipulver, anchochili och paprikapulver
persilja, några matskedar
1 förpackning stora vita bönor och 1 förpackning blandade bönor
1. Hacka lök, vitlök, paprika och chili fint. Stek sedan mjukt i rapsolja.
2. Bryn färsen och blanda den med lökfräset.
3. Krydda med salt, svartpeppar, anchochili, chilipulver och paprikapulver.
4. Tillsätt buljongtärningen, krossade tomater, tomatpuré och vatten och låt allt koka ihop. Smaka av med mer kryddor om det behövs.
5. Skölj bönorna i vatten och lägg ner dem i grytan (tillsammans med persiljan) precis innan servering så att de får bli varma utan att koka sönder.
6. Servera med ett gott bröd och grönsaker. Vi hade sallad, majs, hackad paprika, vindruvor och jordnötter.