Sportlov och det var inget läge för sovmorgon då huset skulle få besök av snickare direkt på morgonen. Istället bjöds på ett utmärkt läge för att baka dinkelfrallor. Passade utmärkt till frukost, dessutom kunde jag ju bjuda hantverkarna på gott förmiddagsfika också.
Jag gjorde dinkelfrallorna med italiensk touch, med smak av både pesto, parmesan och pinjenötter.
Dinkelfrallor med italiensk touch
1 pkt jäst 50 g
5 dl vatten
1 dl rapsolja
1 msk honung
1 1/2 tsk salt
1/2 dl rostade pinjenötter
1/2 dl pesto
3 msk finriven parmesan
4 dl vetemjöl
8-10 dl dinkelmjöl
valfri lagrad ost
(Tillsätt inte allt mjöl direkt utan spara en del till utbakningen, jag gör inte min deg så hård)
1. Värm degvätskan ( vatten, olja) fingervarm och blanda med jästen.
2. Blanda i honung och salt.
3. Tillsätt mjölet. Börja med den mindre mängden och tillsätt mer om det behövs, men ta inte allt då en del behövs till utbakningen.
4. Låt degen gå i en hushållsassistent om du har, cirka 5-10 minuter.
5. Arbeta in parmesan, pesto och hackade pinjenötter.
6. Jäs degen i degbunken under bakduk 30 minuter och ta sen upp den på mjölat bakbord.
7. Arbeta degen lätt och dela i mindre bitar, det blir 20-30 bröd beroende av hur stora man vill ha bullarna.
8. Jäs bröden under bakduk ytterligare 30 minuter, lägg på en ostskiva (hemlagrad hushållsost) på varje bröd innan det gräddas.
9. Grädda 10-15 minuter i 200-225 º ( jag använde varmluft så jag valde den lägre temperaturen).
Än har jag bara provat brödet ljummet med smör, då smakade det himmelskt!
jag undrar hur mycket jäst som skall användas?
Oj hade jag glömt att ange mängden i receptet…ibland går det för snabbt. Tack för att du uppmärksammade mig på det. Jag använde ett paket, 50 g! Hälsningar Katarina