Jag hade en kruka basilika här hemma som behövde tas om hand. Den fick tjänstgöra som bas till en god pesto.
Det går inte att jämföra hemgjord pesto med köpt då den egentillverkade smakar så mycket bättre. Naturligtvis finns det färdiga sorter som är helt okej också (vi har sån i kylen) men kan man göra sin egen är det värt mödan. Inte är det särskilt svårt heller.
Rosta pinjenötterna i en het och torr stekpanna, mixa sedan alla ingredienser. Klart! Passar utmärkt till lax, kyckling, pasta och på varma mackor. (För att nämna några användningsområden).
Pesto
1 kruka basilika
1 1/4 dl rapsolja
1 vitlöksklyfta
35 g rostade pinjenötter
1-2 msk pressad citron
3-6 msk finriven parmesan
salt
Rosta pinjenötterna i en het, torr stekpanna.
Mixa ingredienserna till peston med en stavmixer. Börja med den mindre mängden citron och parmesan.
Smaka sedan av med salt och mer citron och parmesan allteftersom så att smaken blir som just du vill ha den.
Vi gillar när peston smakar mycket parmesan, därför använder jag den större mängden.