Nyårsafton, år 2014, föll det på min lott att fixa desserten. Enligt önskan skulle det vara ”Den godaste tårtan”. Choklad är nämligen ett måste på nyår och den tårtan är ju verkligen den godaste. Men med tanke på att det var nyår och festligt så kom jag på att jag skulle göra portionsformar istället för en stor tårta. Det borde ju inte vara så svårt tänkte jag.
Sagt och gjort, jag köpte in formar som såg lämpliga ut. Men istället för att göra en stor tårta bestämde jag mig för att göra många små, så att alla får varsin när det är dags för dessert. Jag köpte formar på affären som såg bra ut. Fyllde smet i botten på dem och skjuts in i ugnen…..tyvärr glömde jag att smet höjer sig….framförallt när man har bakpulver i…..så efter gräddningen fanns inte mycket plats kvar för kolasåsen…..
Det var bara att börja om, som tur var hade jag större formar hemma som när smeten klickats ut och gräddats hade alldeles lagom mycket plats kvar för kolasåsen.
Räfflade dock, vilket gjorde att jag gruvade mig lite för att ta bort formarna runt småtårtorna inför serveringen. Risken för haveri var uppenbar….men se det blev inget haveri.
Jag doppade en vanlig bordskniv i hett vatten och förde den runt kanten på formarna och vips lossades de små fina och framförallt goda tårtorna. Lätt som en plätt, hurra!
Jag följde receptet men istället för att grädda och göra tårtan i en springform gjorde jag alltså småtårtor muffinsformar. Det blev 16 stycken. Eftersom vi var femton stycken på nyår innebar det att vi kunde njuta av rester på nyårsdagen….en halv tårta var…..
Missade du länken till receptet längre upp på sidan kommer den igen här: Godaste tårtan.