Nyårsdessert, favorit i repris men på nytt sätt.

image
En dessert som funkar närhelst choklad efterfrågas. Serverad med jordgubbar, blåbär, passionsfrukt och en klick grädde.

Nyårsafton, år 2014, föll det på min lott att fixa desserten. Enligt önskan skulle det vara ”Den godaste tårtan”. Choklad är nämligen ett måste på nyår och den tårtan är ju verkligen den godaste. Men med tanke på att det var nyår och festligt så kom jag på att jag skulle göra portionsformar istället för en stor tårta. Det borde ju inte vara så svårt tänkte jag.

Sagt och gjort, jag köpte in formar som såg lämpliga ut. Men istället för att göra en stor tårta bestämde jag mig för att göra många små, så att alla får varsin när det är dags för dessert. Jag köpte formar på affären som såg bra ut. Fyllde smet i botten på dem och skjuts in i ugnen…..tyvärr glömde jag att smet höjer sig….framförallt när man har bakpulver i…..så efter gräddningen fanns inte mycket plats kvar för kolasåsen…..

image
Formarna fyllda med smet.
image
Nej….här ryms ingen kolasås….

 

Det var bara att börja om, som tur var hade jag större formar hemma som när smeten klickats ut och gräddats hade alldeles lagom mycket plats kvar för kolasåsen.

Räfflade dock, vilket gjorde att jag gruvade mig lite för att ta bort formarna runt småtårtorna inför serveringen. Risken för haveri var uppenbar….men se det blev inget haveri.

Jag doppade en vanlig bordskniv i hett vatten och förde den runt kanten på formarna och vips lossades de små fina och framförallt goda tårtorna. Lätt som en plätt, hurra!

 

 

image
Det fanns till och med plats över när kolasmeten hällts på botten.

 

Jag fixar till det sista på alla femton tallrikar.
Jag fixar till det sista på alla femton tallrikar.

 

Jag följde receptet men istället för att grädda och göra tårtan i en springform gjorde jag alltså småtårtor muffinsformar. Det blev 16 stycken. Eftersom vi var femton stycken på nyår innebar det att vi kunde njuta av rester på nyårsdagen….en halv tårta var…..

Missade du länken till receptet längre upp på sidan kommer den igen här: Godaste tårtan.

image
Mums till nyårsdagskaffet.

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar