Jag hade en bit älgbog i frysen som passade att göra en god köttstuvning av. Jag hade tänkt följa ett av mina recept sen förr på en god köttpaj under lock men så fanns inte alla ingredienser hemma och inte fanns de att införskaffa på boa heller så det blev ett aningen modifierat recept. Men en minst lika god paj!
Köttstuvning
300-400 g älgkött
1 liten gul lök
1 stor vitlöksklyfta
1 liten röd paprika
1 liten röd chili
2 msk tomatpuré
1 1/2 msk oxköttsfond
1 1/2 msk hoisinsås
4 dl vatten
1 -2 tsk röd currypasta
salt, peppar
ca 1 tsk torkad timjan
kokt potatis i bitar
ev mjöl eller maizena till redning
1. Skär köttet i tärningar och bryn det i smör runt om i en stekpanna. Krydda med salt och peppar.
2. Finhacka lök, vitlök, chili och paprika (i lite större bitar) och låt det fräsa mjukt i smör i en kastrull.
3. Flytta över köttet till kastrullen och koka ur stekpannan med vatten och häll det i kastrullen.
4. Tillsätt resten av ingredienserna förutom potatisen och låt allt puttra till dess att köttet är mört.
5. När köttet är färdigkokt, red av grytan så den blir krämig och lägg i kokt potatis i lagom stora munsbitar och låt allt bli genomvarmt.
6. Häll över köttstuvningen i pajskalet och täck med ett pajlock, dekorera ev. med degbitar i olika form och pensla med ett uppvispat ägg. Stick små hål i locket där ångan kan pysa ut. Grädda cirka 20-25 minuter i 225º.
Pajdeg
200 gram smör
6 dl mjöl
3 msk vatten
1/2 tsk salt
Arbeta ihop pajdegen och låt den vila i kylskåp cirka 30 minuter. Kavla ut halva degen och lägg den i en pajform och förgrädda ca 10 minuter i 225º. Den andra halvan kavlas ut till lock och dekoration.