Kryddig ytterfilé med öppen smördegspotatiskaka

I söndags var det tur att maten var klar när sonen kom hem, vrålhungrig efter att ha tränat hela eftermiddagen. Ytterfilé och en annorlunda potatisrätt blev resultatet av mina ansträngningar.

image
En mycket god söndagsmiddag.

 

Kryddfilé

1 fläskytterfilé

2 msk rosé och grönpeppar

1 msk vitlökspeppar

1 msk flingsalt

 

1. Mortla kryddorna och bred ut dem på en skärbräda.

2. Vänd runt filén och bryn den i olja runt om.

3. Stick in en köttermometer, lägg i en ugnsform och stek klart i ugnen, 175º, till 70º. (Min fick gå till 73º).

image
Nystekt kött.

 

Smördegspotatiskaka

På en smördeg lade jag ut en påse ruccola. Lämna en bit runt smördegen utan fyllning. Sedan kokt skivad potatis med mycket riven parmesan på. Vik upp kanterna och pensla med uppvispat ägg.

image
Smördegspaketet på väg in i ugnen.

 

image
Färdig att skäras upp och serveras.

Såsen görs med fördel i stekpannan där köttet bryntes. Då ger kryddorna som är kvar i pannan smak till såsen. Häll grädde och creme fraiche, ca 1 dl av varje, i stekpannan och låt det koka ihop. Krydda med 1 msk blandad mortlad peppar (rosé och grön). Smaka av med lite köttfond och balsamicocreme. Red med maizena.

 

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar