Ostkaka, aningen falsk men god.

Någon gång då och då brukar vi köpa hem ostkaka att äta som en något matigare dessert. Det var längesen nu.  Detta beror på den laktosintolerans som uppdagats i familjen, så nu är det dags att börja göra egen.

Jag letade recept på nätet och såg att äkta ostkaka lagas med hjälp av ostlöpe. Det går ju inte riktigt ihop med min önskan om att det ska vara snabbt och enkelt. Då kom jag ihåg att en arbetskamrat vid något tillfälle bjöd på ostkaka med keso som bas. Den var fantastiskt god.

I gömmorna någonstans finns receptet men naturligtvis hittade jag inte det när det var dags för tillagning. Efter lite googlande hittade jag ett recept som såg enkelt och gott ut. Det beslutade jag mig för att följa…fast jag minskade mängden socker och tog bittermandelolja istället för bittermandlar.

Jag ökade också ugnsvärmen något då ostkakan på bilderna i originalreceptet såg väldigt blek ut. Det jag ändrat från originalreceptet har jag skrivit inom parentes.

 

Ostkaka med keso

3 ägg

3 msk socker (5 msk)

3 dl mjölk (eller grädde eller en blandning)

1/2 dl mjöl

1/2 dl mald sötmandel

500 g keso

några droppar bittermandelolja (eller 2 malda bittermandlar)

 

  1. Smörj en ugnsform.
  2. Vispa ägg och socker.
  3. Mal sötmandel (och ev. bittermandel).
  4. Vispa ner den malda mandeln och vetemjölet.
  5. Tillsätt mjölk, keso och bittermandelolja och vispa ihop.
  6. Häll smeten i formen.
  7. Grädda i mitten av ugnen i 200°C ( 175º) ca 1 timme.
  8. Låt den färdiggräddade ostkakan svalna och servera ljummen med färska bär eller sylt och vispad grädde

 

Ostkaka med grädde och hallon!

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar