Jag plockade upp en fin älgstek ur frysen som hamnade i min stekgryta tillsammans med följande ingredienser:
1 ljus öl 33 cl
1/2 dl hoisinsås
1/2 dl japansk soja
1 dl tomatsås av pizzatyp
3/4 dl sweet chilisås
1 dl vatten
1 1/2 köttbuljongtärning
5 krossade vitlöksklyftor
1/2 röd chili i tunna skivor
1 gul lök i skivor
Stekgrytan stoppade jag in i ugnen på 175º. Det tog 3-4 timmar, min stek var nämligen halvfrusen när den åkte in i ugnen. Jag vände den efter ett par timmar för att den skulle ta åt sig smak runtom. När jag väl plockade ut den var den så mör, en kort stund till och det hade blivit en variant av Pulled Moose igen….
Till köttet gjorde jag en god sås och krämig potatisgratäng.
Sås
1-1 1/2 dl grädde
1 dl creme fraiche
1-1 1/2 dl sky
Vispa samman ingredienserna och red av med lite maizena.
Potatisgratäng
5 potatisar i tunna skivor
2 finhackade vitlöksklyftor
nyriven parmesan
salt, chiliflaes
2 1/2 dl grädde
Varva potatis, vitlök och nyriven parmesan. Krydda varje lager med salt och chiliflakes. Häll över grädden och stoppa in i ugnen, 225º, till dess att potatisen är mjuk, cirka 40-50 minuter.
Servera med en fräsch sallad och en god gelé. Jag hade krusbär- och chiligelé kvar som jag lade på tallriken.