En fin älgfilé plockades upp ur frysen och fick tina långsamt i kylskåpet. Eftersom den putsades innan den hamnade i frysboxen var det bara att torka av den lite, krydda och steka.
Pepprig älgfilé
1 msk rosépeppar
1 msk grönpeppar
nymald svartpeppar
salt
1. Jag saltade lätt på älgfilén, sedan stötte jag pepparsorterna i en mortel och rullade filén i kryddorna.
2. Jag brynte köttet i smör, så att det fick fin färg. Sedan lade jag det i en ugnsform med en termometer i.
3. Jag stekte köttet i 175º till en innertemperatur av 68º. (58-70º beroende av hur man vill ha sitt kött) Sedan fick filén vila insvept i folie.
Sås
1/2 msk rosépeppar
1/2 msk grönpeppar
stekskyn från stekpannan och ugnsformen ( tillsätt lite i taget)
1 dl grädde
1 dl creme fraiche
Mortla kryddorna och låt såsen koka ihop en kort stund. Smaka eventuellt av med mer kryddor.
Servera köttet med såsen och en god potatisgratäng.