I vårt kylskåp fanns det en färdig pajdeg som det var dags att använda. Älgfärs i frysen och lite annat smått och gott i kylskåpet blev till en god tisdagspaj. Fast den smakar nog lika gott vilken annan veckodag som helst.
Medan pajskalet förgräddade gjorde jag köttfärsssåsen.
Köttfärssås
ca 300 g älgfärs
1/2 röd lök
1 vitlöksklyfta
1 1/2 dl tomatsås ( av pizzatyp)
1 1/2 dl vatten
1-1 1/2 msk ajvar relish
köttfond motsvarande 1/2 buljongtärning
salt, svartpeppar och paprikapulver
1 1/2 dl tärnad fetaost
olja att steka i
Jag hackade lök och vitlök och fräste mjukt i olja. Därefter åkte färsen i och fick steka med till dess att den fick färg. Jag kryddade med lite salt, svartpeppar och paprikapulver. Sen var det dags för ajvar relish, tomatsås, vatten och köttfonden. Allt fick koka ihop till dess att vätskan nästan var helt borta. Smaka av med mer kryddor om det behövs. Lägg i fetaosten och låt den puttra med någon minut.
Därefter lägger man ner köttfärsröran i pajskalet och häller på äggstanning.
Äggstanning
3 ägg
2 dl grädde
2 dl riven mozarella
en nypa salt
Grädda pajen mitt i ugnen cirka 30-35 minuter (eller till dess att den stelnat) i 200º.
Vi fick bladspenat till vår paj.