I söndags när jag lagade rullader gjorde jag även en älgskavsgryta som fått stå frusen på balkongen i en kastrull till ikväll. Då blev det plötsligt ganska bråttom med middag….jag jobbade här hemma så jag glömde tiden. Vilken tur att det då fanns mat som nästan var helt klar. Medan riset kokade hann jag göra det sista.
Älgskav
Cirka 3-5 hekto tunt skivat älginnanlår
1/2 röd lök
1/2 gul lök
3 dl vatten
2-3 dl grädde
1 köttfondsbit
2 msk svartvinbärsgelé
1/2 dl frysta hela lingon
1. Stek köttet till dess att det får färg i smör. Krydda med salt och svartpeppar.
2. Häll på vatten, grädde och köttfond och låt det koka ihop.
3. Strax innan serveringen redde jag av grytan lite, blandade ner gelén och lingonen.
Vi njöt av vår gryta till ris och en kall lingonsås. Samt lite sallad förstås.
Lingonsås
1 dl creme frache
1/2 dl lingonsylt
1/2 dl frysta hela lingon
nymald svartpeppar (ganska mycket) och lite salt