Pepprig helstekt ytterfilé

Vi hade middagsgäster igår och då bjöd jag på en av sonens favoriter till middag, ja en av mina också för den delen. Helstekt ytterfilé med god sås, potatisgratäng, sallad och gelé. Mycket gott, rekommenderas varmt!

En tallrik som ger mersmak.

Pepprig ytterfilé

1 ytterfilé ( den storleken som man köper vacuumpackad)

2 msk rosépeppar

2 msk grönpeppar

1-2 msk flingsalt

1/2 msk svartpeppar

1.Kryddorna hackas/mortlas och blandas på skärbrädan.

2. Putsa ytterfilén och rulla den i kryddorna till dess att den är helt täckt. Bryn den runt om i stekpannan.

3. Sätt ugnen på 175 º och stek i ugnen tills den når en innertemperatur av 70-73º, beroende på hur man vill ha sitt kött.

4. Låt vila insvept i folie minst 10 minuter innan servering.

Sås

Steksky som blir över i ugnsformen samt den vätska som bildas inuti folien.

2 dl grädde

2 dl creme fraiche

1 msk grönpeppar

1 msk rosépeppar

1 smörklick

mjöl till redning

1. Mortla kryddorna och blanda alla ingredienser i en kastrull. Ta inte all peppar på en gång utan smaka av allt eftersom.

2. Låt såsen koka ihop och red av med mjölet till lämplig tjocklek.

Igår serverade jag köttet i tunna skivor med såsen, en gräddig gratäng med massor av vitlök och riven ost. (Både parmesan och mozarella). Till det en god sallad och hemgjord  svartvinbärsgelé med chili.

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar