Äntligen doftar det av saffran i huset. Lussebullarna är nygräddade, sonen har testat en och de fick godkänt. Det finns massor med recept på lussebullar och kesella är vanligt i många för att få till saftiga bullar. Mitt recept för att få till lussebullar som inte är torra ser lite annorlunda ut. Det är rapsolja istället för smör och dubbel mängd jäst. Receptet fick jag av min mamma för säkert mer än 20 år sedan och det håller fortfarande måttet.
Goda lussebullar
1-2 g saffran ( jag tar den större mängden, det blir godare smak då)
5 dl mjölk
2 dl rapsolja
2 pkt jäst för söta degar
1 tsk salt
2 dl strösocker
16-17 dl vetemjöl
1. Värm degvätskan, olja och mjölk, fingervarm och slå den över jästen i en degmaskin.
2. Tillsätt saffran som man stött med lite strösocker
3. Därefter häller man i socker, salt och vetemjöl. Ta inte allt mjöl på en gång.
4. Låt maskinen arbeta degen till dess att den blir blank och smidig.
5. Jäs 30 minuter, baka ut, tryck i russin och jäs ytterligare 30 minuter.
6. Grädda i 225º ca 10 minuter.
Imorgon blir det adventsfika!
Jattegoda bullar! Tack for ett gott och enkelt recept.
Inga, Anna, Karin
Vad kul att ni gillade bullarna! God Jul, Katarina
Hej! Min dotter är komjölksprotein-allergiker. Tror du att man skulle kunna ta havremjölk istället för komjölk?
Det tror jag absolut att du kan göra, du kan väl berätta hur det går. Lycka till! Mvh Katarina
Emine, jag är vegan och har bakat lussekatter med havredryck (specifikt en variant från Oatly som heter iKaffe som är lite fetare än den vanliga, vet inte det gör nån skillnad dock) och det blev mycket bra!
Så bra att veta. Jag har vänner som inte klarar mjölkprotein och då är ju det ett fullgott alternativ! Trevlig advent, Katarina.
Tack för ett bra recept, det gick jättelätt att baka ut dem!
Hej! Vad kul att du också tyckte att det var ett lättbakat recept. Ha en fin adventstid fram till jul! Katarina