I går plockade jag tre liter krusbär, inte fullt mogna eftersom jag ville ha dem pektinrika då jag tänkte göra gelé. Det blev en god lite syrlig gelé med smak av mynta och chili.
Krusbärsgelé
1,6 kg krusbär
1 1/2- 2 dl färsk hackad mynta
chiliflakes efter smak. Jag tog ca 1/2 tsk till att börja med.
4 dl vatten
socker 7-9 dl/ liter avrunnen saft
1. Koka bär, mynta, vatten och chili cirka tio minuter.
2. Mosa bären mot sidan i kastrullen.
3. Sila massan genom silduk, cirka en timme. ( pressa inte på silduken, då blir gelén grumlig)
4.När saften silats klart, mät upp den och låt den koka ca 5 minuter.
5. Mät upp socker och blanda i. Koka sakta 5-20 minuter utan att röra om. Låt inte koka längre än 20 minuter, har det inte blivit gelé då behöver man tillsätta pektin. Läs i såna fall instruktionerna på flaskan.
Gör geléprovet. Jag brukar hälla upp lite gelé på ett kallt fat. Går det att dra genom gelén utan att den flyter ihop igen så är den klar. Ett annat sätt att se är att ta lite gelé på en tesked och hålla ovanför kastrullen, om det droppar väldigt segt och tungt är det också klart.
6. Skumma och tillsätt extra chili och häll sen upp på väl rengjorda små burkar. Sätt på lock eller häll smält paraffin på.
7. Förvara svalt och njut av en bit sommar under hösten och vintern till något gott!
Mycket gott här. Har du möjligen något recept på Aroniabär? Sylt, gele och marmelad. Tack på förhand Eva
Tack, så roligt att du hittat min hemsida och tycker om den. Tyvärr har jag inga recept med Aronia. Har buskar men har aldrig kommit mig för att göra något med bären. Hittar du något bra får du gärna dela med mig. Hoppas du hittar något recept du tycker om. Hälsningar Katarina
Jag brukar äta aroniabären som dem är i gröt eller fil/yoghurt.
Tycker inte sylten blir god. Kanske passar bättre till gelé.
Ja, gelé på bären skulle säkert bli bra. Undrar om det går att göra likör kanske? Jag brukar göra på körsbär och i år testar jag rödvinbär också. Kanske dags att testa aronialikör!