Frallor med morot och dinkel.

  • Inläggskategori:Bakning
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer

Långfredag och en helt ledig dag utan något speciellt inplanerat. Hade ett paket jäst i kylen så jag fick lust att baka bröd till frukost idag. Bröden blev jättegoda, luftiga, saftiga och smakrika. Det blev lite, jag tager vad jag haver av det hela. Mjölmängden är inte exakt, glömde räkna decilitermåtten till slut….men jag har skrivit ner en ungefärlig mängd.

Dinkelbröd med morot

1 pkt jäst

2 dl mjölk

1 1/2 dl vatten

1/2 dl rapsolja

1 msk honung

1 tsk stött kummin

1 fint råriven morot

1 msk flingsalt, söndersmulat i handen

ca 9 – 10 dl dinkelmjöl

ca 4-5 dl vanligt vetemjöl

ostskivor av valfri sort, idag tog jag hushållsost

1. Värm degvätskan ( mjölk, vatten, olja)  fingervarm och blanda med jästen.

2. Blanda i honung, salt och kummin och den rårivna moroten.

3. Tillsätt mjölet. Börja med den mindre mängd och tillsätt mer om det behövs.

4. Låt degen gå i en hushållsassistent om du har, cirka 5 minuter.

5. Jäs degen i degbunken under bakduk 30 minuter och ta sen upp den på mjölat bakbord.

6. Arbeta degen lätt och dela i mindre bitar, det blev 24 småbröd av min deg.

7. Jäs bröden under bakduk ytterligare 30 minuter.

8. Hyvla ostskivor och lägg på bröden innan de gräddas cirka 15 minuter i 225 º.

Färdigjäst deg

 

Nygräddade frallor!

 

 

 

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar