Sonen var hemma och vi bestämde oss för att äta lax till middag. Eftersom det är december och saffranstider valde jag att laga till den med just saffran. Det låg dessutom några saftiga apelsiner på fruktfatet som jag använde. Såsen till laxen blir jättegod och de ugnsbakade småpotatisarna var perfekt att få upp det sista av såsen på tallriken. Det blev en riktig höjdarrätt. Förutom ugnsrostade potatiser tänker jag att parmesanmos skulle smaka gott till. Eller varför inte koka pasta och göra en pastasås av laxen istället. Då är det bara att koka ihop såsen på spisen, dela laxen i mindre bitar och lägga i medan pastan rinner av. Då hinner laxen bli klar. Kanske testar jag det nästa gång.
Saffrans- och apelsinlax
1 laxbit (lagom till 2 personer)
salt, svartpeppar
1/2 fiskbuljongtärning
1 kuvert saffran
1 dl crème fraiche
1 dl grädde
1 tsk sambal oelek
2 tsk flytande honung
1 1/2 apelsin (saften)
1. Putsa laxbiten, lägg den i en ugnsform.
2. Krydda laxen med salt och nymald svartpeppar.
3. Blanda buljongtärning, saffran, pressad apelsin, honung, sambal oelek med crème fraiche och grädde.
4. Häll såsen över laxen och stek i ugnen cirka 15-20 minuter.
Ugnstekta småpotatisar
Tvätta potatisarna. Lägg dem i en ugnsform smord med lite smör. Ringla olivolja över. Krydda med salt och svartpeppar. Rosta i ugnen, 200° (varmluft) cirka 45-50 minuter, till dess att potatisarna är mjuka inuti.
Servera med ärtor som värmts tillsammans med en klick smör och lite extra apelsinbitar.