Grillat med asiatisk touch

Du visar för närvarande Grillat med asiatisk touch

Veckan som gick var det härligt väder en stor del av tiden och det passade bra att grilla. Vid ett av de tillfällena serverades grillat med asiatisk touch. Eftersom jag precis köpt fina färska kycklingfiléer på affären var det givet att det skulle bli kyckling. Jag öppnade kylskåpsdörren och tog ut några ingredienser som jag tänkte skulle passa till marinaden. Så här i efterhand visade det sig att att det var exakt rätt ingredienser för så god som den kycklingen blev….

Till den grillade kycklingen serverade jag en asiatisk gurksallad, grillade morötter (som jag förvällt ca 10 minuter i förväg), grillade nektarinhalvor, grillad majs, kryddsmör och min goda vitlökssås.

Marinad

1 dl japansk soja

1 msk sesamolja

2 – 3 msk gochujang

1 riven vitlöksklyfta

3 – 4 msk riven ingefära

1/2 lime, saften

1. Putsa kycklingen och dela varje filé i två bitar på längden så att de blir tunna.

2. Blanda marinaden i en skål och lägg i kycklingen. Se till att bitarna täcks av marinaden. Ställ in i kylskåpet och låt kycklingen marinera minst 5 timmar. Jag lade två filéer i marinaden men den hade räckt till en eller två filéer till.

3. Sen är det bara att grilla (eller steka i ugnen).

 

Gurksallad

1 gurka

1 msk risvinäger

1 msk japansk soja

1 msk råströsocker

1 tsk sesamolja

1 vitlöksklyfta

1/2 tsk chiliflakes

1. Dela gurkan på längden och gröp ur kärnorna. Skär halvmånar.

2. Blanda marinaden och blanda med gurkan i en burk eller skål. Ställ in i kylen. Gurkan blir godare om den också får stå några timmar innan servering.

3. Anpassa mängden chiliflakes efter de egna smaklökarna. Det går också fint med färska finhackad chili men tyvärr hade jag ingen chili hemma, därför blev det flakes.

 

Kryddsmör

75 – 100 g mjukt smör

1 riven vitlöksklyfta

1 – 2 msk nyriven  parmesan

2-3 msk hackad persilja

flingsalt

Rör ihop ingredienserna till kryddsmöret och smaka av med flingsalt.

Vitlökssåsen görs enkelt med lika delar majonnäs och creme fraiche, en riven vitlöksklyfta, lite pressad citron, flingsalt och svartpeppar.

Rester dagen efter!

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar