Jag experimenterar en del med mina recept nu. För ett tag sedan provade jag att göra en ny variant av pajdeg som nog kan räknas som lite nyttigare än den vanliga med smör. Kvarg och rapsolja fick byta ut det vanliga smöret. Skalet blev mycket gott, kanten längst upp blev lite hårdare kanske än en vanlig pajdeg men inuti var den perfekt.
Jag fyllde min paj med stekt färs och grönsaker och toppade med en blandning av grädde, ägg och ost.
Köttfärspaj med deg på nytt sätt
Pajdeg
2 dl vetemjöl
1/2 dl grahamsmjöl
125 g kvarg, ca 1 1/2 dl
50 g rapsolja, ca 4 msk
1 msk vatten
1 krm salt
1. Blanda ihop pajdegen, lägg den svalt i kylen ca 30 minuter.
2. Kavla eller tryck ut den i en pajform. Förgrädda ca 20 minuter i 200°.
Fyllning
400 g köttfärs
salt, svartpeppar, allkrydda
1 vitlöksklyfta
1 burk tomatsås (som följer med färdig pizzadeg)
cayennepeppar, paprikapulver, oregano
1 tomat
2 stora champinjoner
1 liten rödlök
2 dl grädde eller mjölk
3 ägg
1 1/2 dl riven ost (ca 65 g)
1. Stek färsen i rapsolja tillsammans med riven vitlök, salt, svartpeppar och lite allkrydda (gärna hemgjord).
2. Blanda ner tomatsås och smaksätt med cayennepeppar, paprikapulver och oregano.
3. Lägg färsröran i det förgräddade pajskalet.
4. Skiva tomaten, champinjonerna och rödlöken och fördela det över.
5. Blanda till äggstanningen (grädde, ägg, ost) och häll över fyllningen.
6. Grädda i 200° 30 – 40 minuter.